Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul

thumb_up 2984 likes
Strada Sfânta Ecaterina 2-4
040155 București, România
phone
Click to show phone
Request for information

Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul Company Information

Informații generale

Facultatea de teologie Ortodoxă de-a lungul istoriei

După Unirea Principatelor sub Alexandru Ioan Cuza au existat încercări ale unor ierarhi şi ale Sinodului General al Bisericii Ortodoxe Române de a înfiinţa o facultate de teologie; aceste încercări au făcut ca, în cele din urmă, deschiderea oficială a Facultăţii de Teologie să aibă loc la data de 12 nov. 1881. Aceasta avea sediul în clădirea Universităţii, iar corpul profesoral era format din 7 profesori care predau cursurile gratuit pentru aproximativ 50 de studenţi.

Din cauza greutăţilor financiare, în anul 1883, cursurile s-au închis, însă la 4 noiembrie 1884 ele au fost redeschise. Abia în anul 1890, Legea privind Facultatea de Teologie din Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marţi 3/15 iullie 1890, recunoştea înfiinţarea acestei Facultăţi. Textul legii era următorul:
"Articol unic. Pe lângă cele patru Facultăţi, prevăzute prin art. 249 din Legea Instrucţiunii Publice, se recunoaşte ca făcând parte din Universitatea din Bucureşti şi Facultatea de Teologie, având aceleaşi drepturi şi prerogative ca şi celelalte facultăţi şi supusă la aceleaşi îndatoriri".

O altă etapă în istoria Facultăţii de Teologie a fost determinată de noua situaţie politică de după 1948, care a schimbat cadrul juridic. Decretul nr. 177 privind regimul general al cultelor religioase din România, publicat în Monitorul Oficial, nr. 178 din ziua de 4 aug. 1948, în art. 54 prevede că:

"Facultatea de Teologie din Bucureşti se transformă în Institut Teologic de grad Universitar, iar personalul didactic şi administrativ, împreună cu prevederile bugetare respective, trec de la învăţământul public la Ministerul Cultelor".

Deschiderea oficială a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ian. 1949. A primit mai întâi ca sediu clădirea fostului Seminar Central, iar apoi, în oct. 1949, clădirea fostei Şcoli normale, de pe strada Sfânta Ecaterina, nr. 2. Odată cu anul universitar 1991-1992, Institutul a revenit în Universitate cu statutul de Facultate. Protocolul încheiat între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhia Română, privind includerea învăţământului teologic superior în cadrul Universităţilor de Stat, la data de 30-31 mai 1991, prevedea la art. 2 că: "Institutele Teologice de grad Universitar din Bucureşti, Sibiu şi Iaşi devin Facultăţi de teologie în cadrul Universităţilor de Stat din oraşele respective, începând cu anul Uuniversitar 1991-1992".

Au urmat o serie de transformări. Potrivit aceluiaşi protocol, se stipula, conform Art. 1, înfiinţarea de noi specializari:Teologie Litere şi Teologie Asistenţă Socială. Din anul 1995 au fost înfiinţate alte două noi specializări: Teologie Patrimoniu Cultural şi Teologie Limbi Clasice: Greacă şi Latină. Din anul 1996, o altă specializare:

Teologie Pictură Bisericească. Începând cu anul universitar 2005-2006, structura învăţământului teologic universitar a fost schimbată conform cerinţelor aderării României la Comunitatea Europeană şi potrivit principiilor Chartei de la Bologna. Astfel, studiile au fost organizate pe un singur domeniu, acela al teologiei ortodoxe, cu patru specializări: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Socială, Artă Sacră, pe o durată de 3 ani - licenţa, 2 ani - master şi 3 ani - doctorat. Protocolul preciza, la Art. 4, că cifra de şcolarizare va fi stabilită pentru Specializarea de Teologie Pastorală de către Patriarhia Română, iar pentru dubla specializare de către Patriarhie şi Instituţia de învăţământ superior. De asemenea, se stipula:

"Participarea studenţilor teologi la programul liturgic fixat de Biserică pentru Facultaţile de Teologie rămâne o componentă indispensabilă a programului de formare teologică şi, deci, obligatoriu".

Astăzi, Facultatea de Teologie Ortodoxă funcţionează în cadrul Universităţii din Bucureşti şi se află sub o dublă coordonare a Bisericii Ortodoxe Române şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Arhiepiscop al Bucureştiului, conduce din punct de vedere bisericesc Facultatea de Teologie Ortodoxă. Structura de conducere, precum şi cadrele didactice, funcţionează cu Binecuvântarea Preafericirii Sale.

Strada Sfânta Ecaterina 2-4 București

Ore de deschidere
Luni:
08:00 - 20:00
Marți:
08:00 - 20:00
Miercuri:
08:00 - 20:00
Joi:
08:00 - 20:00
Vineri:
08:00 - 20:00
Parcare
Compania dispune de o parcare.
Număr de telefon
+40213356117
Linki
Retele de socializare
Cuvinte cheie
facultate, liceu cu profil de limbi clasice

Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul Reviews & Ratings

How do you rate this company?

Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.

A similiar page for your business? Make sure everyone can find you and your offer. Create your dedicated company page on Yoys - it's simply and easy!
Add your company