Tourist Information and Promotion Center Moisei

thumb_up 1895 likes
rate_review 26 Reviews
favorite 1 favorites
Str Principala , Nr 1300
437195 Moisei, România
phone
Click to show phone

Tourist Information and Promotion Center Moisei Company Information

Informații generale


Istoric
Localitatea Moisei este amplasată în Depresiunea Maramureşului, culoarul Vişeului, la poalele Munţilor Rodnei, ale masivului Pietrosu, la Sud, şi ale Munţilor Maramureşului, la Nord. Moiseiul, aşezat în lunca râului Vişeu, a Izvorului Dragoş şi a Izvorului Negru este o comună foarte veche. Localitatea este atestată documentar din 1213, fiind menţionată în acel an sub numele de Moyzun. A făcut parte din cnezatul lui Bogdan, înainte de 1353.

La 1345 moiseenii sunt amintiţi ca participanti activi la luptele cu tătarii din Moldova, iar ca răsplată au fost ridicaţi la rang de nobili. La 1365, „Moyse” se află printre cele opt villae ţinând de Cuhea, confiscate de la Bogdan şi dăruite Drăgoşeştilor. Localitatea Moisei este aminttită în Diplomele Maramureşene ca o localitate bine organizată.

Ca etimologie, conform N.A.Constantinescu, Dicţionarul onomastic românesc, numele localităţii provine de la numele biblic Moise.

Denumirile pe care le-a purtat comuna Moisei de-a lungul timpului gravitează în jurul numelui Moise, se pare că este vorba despre Moise Coman, localnic înstărit, amintit în documente la 1346. La 1326 este amintit în izvoarele scrise cnezatul Moiseiului- Moyzey. De aceea, nume ca Moyse la 1365, Moyze la 1450, kneziatum Moyzey la 1453, dominium Moyzen la 1465, nobilitis de Moyzen la 1468, Moyzyn la 1495, Moyszen şi Moyzey la 1829 -1851, Moyszen la 1913 şi Moiseiul prezentului dovedesc stabilitatea şi continuitatea comunităţii moiseene pe acest areal.

Moiseeni au făcut parte din armata lui Matei Corvin -Sumanele Negre.

Perioada feudală transformă funcţia de cneaz în cea de “jude comunal”, se intensifică şi se ascute lupta claselor sociale, feudalitatea aduce clasa iobagilor într-o stare de dependenţă accentuate, dominaţia străină întâmpină o rezistenţă acerbă pe Valea Izei şi Valea Vişeului, Moiseiul fiind unul dintre stâlpii rezistenţei şa presiunile de dominaţie.

Locuitorii Moiseiului, au participat cu un rol important la lupta din 1717 împotriva invaziei tătarilor, care însă în retragerea lor au ars cele două biserici din Moisei: Biserica de Sus a Vlongenilor şi Biserica de Jos a Pop Comăneştilor.

Este recunoscută contribuţia moiseenilor prin participarea la Primul război mondial, apoi, în 1918participarea delegaţilor comunei la alegerea delegaţilor pentru Marea Unire de la Alba Iulia.

Episoade săpate adânc în memoria locului au marcat parcursul celui de al doilea Război mondial , Moiseiul fiind a doua linie de front, după Prislop.

Pe 14 octombrie 1944 a avut loc aici Masacrul din Moisei, unul dintre cele mai violente masacre antiromâneşti în Transilvania de Nord.

În toamna anului 1948 călugării greco-catolici de la Mănăstirea Moisei, împreună cu stareţul Lucian Pop, au fost arestaţi. În locul lor autorităţile comuniste au instalat călugări ortodocşi. În prezent mănăstirea este revendicată de Episcopia Greco-Catolică a Maramureşului.

La data de 14 octombrie 1944 trupele maghiare aflate în retragere pe Valea Izei au omorât 39 de români şi 3 evrei în două case de lemn de la ieşirea din comuna Moisei către Borşa, pe motivul că ar fi fost partizani şi că ar fi obstrucţionat retragerea. Românii şi cei 3 evrei au fost forţaţi să intre în case şi apoi au fost împuşcaţi prin ferestrele locuinţelor. Victimele maghiarilor horthyşti făceau parte din detaşamentele de muncă forţată din Munţii Carpaţi. Dintre cei identificaţi ulterior, 24 erau originari din judeţul Mureş, 3 din judeţul Cluj şi 4 din judeţul Maramureş. Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost îngropate la două saptamâni după comiterea masacrului, când localnicii evacuaţi au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicată o troiţă de lemn, înlocuită după câţiva ani de un ansamblu din piatră.

În memoria victimelor. În anul 1983 cele două locuinţe în care s-au săvârşit crimele au fost transformate în case memoriale-muzee iar în amintirea martirilor a fost ridicat un ansamblu memorial. Monumentul cuprinde 12 figuri de piatră (2 chipuri omeneşti şi 10 măşti tradiţionale maramureşene) şi este realizat de sculptorul Geza Vida.

Material pus la dispozitie de catre

SC ETOLIA SRL

Str Principala , Nr 1300 Moisei

Ore de deschidere
Luni:
08:00 - 18:00
Marți:
08:00 - 18:00
Miercuri:
08:00 - 18:00
Joi:
08:00 - 18:00
Vineri:
08:00 - 18:00
Număr de telefon
+40362412967
Linki
Retele de socializare
Cuvinte cheie
centru de informare turistică

Tourist Information and Promotion Center Moisei Reviews & Ratings

How do you rate this company?

Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.

A similiar page for your business? Make sure everyone can find you and your offer. Create your dedicated company page on Yoys - it's simply and easy!
Add your company